De markt is zwaar overspannen

Lieve lezer,

In de eerste plaats bedankt dat je de moeite neemt om dit bericht te lezen.

De teckel is een populair ras. Al voor corona waren mijn puppy’s op voorhand gereserveerd, maar sinds maart overstijgt de vraag honderdmaal het aanbod. De markt is zwaar overspannen. Dit is overigens niet alleen binnen ‘mijn’ ras het geval. Alle fokkers kampen hiermee. Ik begrijp dat het heel lastig is als je graag NU een puppy wil, vooral als je recent afscheid hebt moeten nemen van een hond. Echter fokken de meeste liefhebbers slechts een tot een paar nestjes per jaar en teckels hebben nu eenmaal niet zulke grote nestjes (dwergjes gemiddeld vier).

Het liefst zou ik iedereen willen helpen aan een nieuw en lief gezinslid in de vorm van een teckelpup, maar iedereen kan op zijn vingers natellen dat dit natuurlijk nooit haalbaar is met slechts een paar hondjes die ingezet worden voor de fokkerij. Ondanks mijn bericht op de hoofdpagina en vermelding bij de verwachte nesten blijven mensen maar bellen, e-mailen en appen. Zonder te overdrijven zijn dit er inmiddels honderden geweest sinds maart en om eerlijk te zijn, voor beide partijen is dit verspilde energie. Ik kan nu eenmaal geen extra puppy’s uit mijn hoge hoed toveren en ik blijf ook loyaal naar degenen die al op mijn wachtlijst staan. Het is geen kwestie van de hoogste bieder of degene met het zieligste verhaal. Sorry.

Mijn advies voor jou, als je dus op zoekt bent naar een puppy: blijf gerust verder zoeken of laat je op een lijst zetten bij een fokker waar je echt een goed gevoel bij hebt, maar ga er maar vanuit dat de gemiddelde termijn nu minimaal zes maanden tot een jaar is. Pas alsjeblieft op voor de broodfok, want deze industrie viert op dit moment haar hoogtijdagen. Wellicht denk je groothartig dat je een hondje  gered hebt, maar de werkelijkheid is dat jij slechts bijdraagt aan nieuwe aanvoer, dat de moeders de eerstvolgende loopsheid weer gedekt worden en dat jij mede verantwoordelijk bent aan deze vorm van dierenmishandeling en geen enkele sprake van dierenwelzijn. Daarnaast is de kans groot dat jouw pup (en jij dus ook) vroeg of laat ook hiervoor de prijs betaalt.

Liefs,

Jessica

 

 

Laat een reactie achter