Vaak ontvang ik e-mails met de vraag: Wat kost een puppy?
Nu snap ik best dat men wil weten waar ze aan beginnen alvorens ze een definitief besluit nemen, maar voor fokkers is het vaak heel frustrerend om al die e-mails uitgebreid te beantwoorden en vervolgens nooit een reactie terug te krijgen. Dit is dan ook vaak de reden dat de meesten dit soort e-mails überhaupt niet meer beantwoorden. Ook wordt er door de meeste fokkers erg geheimzinnig over de prijs gedaan. Ergens wel begrijpelijk, want de prijs zou niet het belangrijkste moeten zijn als u kiest voor een gezinslid voor het leven.
Om niet al deze standaard e-mails meer te hoeven beantwoorden, heb ik besloten om dit gewoon open en bloot op mijn website te vermelden. Zo weet iedereen waar hij/zij aan toe is en kan ik mijn spaarzame tijd weer aan leukere dingen besteden, bijvoorbeeld aan mijn hondjes.
Maar neemt u eerst de moeite om het volgende aandachtig te lezen. Bent u alleen geïnteresseerd in de prijs en is dit wel doorslaggevend voor uw keuze, dan verwijs ik u door naar de diverse advertentie websites waar allerhande (stamboomloze) hondjes worden aangeboden.
Waarom is een rashond zo duur?
Aanschaf moederhond
- Jaarlijkse entingen en voeding
- Lidmaatschap Nederlandse Teckelclub
- Tentoonstellingen voor het behalen van kwalificaties (vereist voor Clubfokkers). Inschrijving kost al gauw €50,- en daarbij reis- en parkeerkosten.
- Jaarlijkse verplichte oogonderzoeken door een gespecialiseerd dierenarts nodig voor PRA/CATARACT/DISTICHIASIS® (vereist voor Clubfokkers).
Voldoen de ouderhonden aan de bovenstaande kwalificaties en hebben ze de leeftijd om er een nestje mee te fokken, dan komen we aan de volgende stap. Het uitzoeken van een geschikte partner voor de moederhond:
- Het dekgeld, uiteraard hebben we het hier niet over enkele tientjes.
- Vaak wordt er op twee afzonderlijke dagen gedekt dus moet er meerdere keren op en neer gereden worden. De meeste fokkers kiezen voor een geschikte partner en deze woont doorgaans niet om de hoek. Miet zelden wordt er zelfs naar het buitenland uitgeweken.
- Om het juiste tijdstip van de dekking te bepalen worden er ook progesterontesten gedaan om zeker te zijn van een geslaagde dekking. Er zijn een aantal progesterontesten nodig voor het bepalen van het juiste dektijdstip, deze kosten per test ongeveer 40 tot 50 euro per keer.
Tijdens de dracht zijn er de kosten voor het maken van een echo en meer en hoogwaardige voeding voor de aanstaande moeder en eventuele supplementen. Dan komen we aan bij de bevalling. Een groot aantal materiële zaken is nodig voor de pups geboren worden. We denken hierbij aan een werpkist, puppyren, warmtelamp, wasmachine, vetbedjes, onderleggers, ontsmettingmiddelen, medische artikelen voor bij de bevalling, handdoeken, weegschaal, etc. etc. Veel van deze artikelen kunnen niet hergebruikt worden na de geboorte van het nest. Als alles goed gaat worden de pups gezond geboren. Zijn er problemen dan is er bezoek van de dierenarts noodzakelijk. Dit kan natuurlijk voorkomen 's avonds, 's nachts en in het weekend. Keizersneden komen natuurlijk ook voor, met hoge kosten van dien. En dan is er nog de nacontrole door de dierenarts als de puppy's pas geboren zijn.
Kosten voor o.a. stroom voor de warmtelamp, wasmachine en droger, gas voor de cv om de kamer op temperatuur te houden, water voor de dagelijkse was van
kleedjes en vetbedden, ontsmettingsmiddelen, reinigingsartikelen, waspoeder, speelgoedjes voor de puppy's, halsbandjes en riempjes voor de puppy's, telefoonkosten, internetkosten, kosten voor een website, koffie en koekjes voor de visites. Sommige kosten zijn kleine kosten, maar tellen natuurlijk wel mee. En met te vergeten de tijd die de fokker steekt in het verzorgen van moeder en puppy's en net bezig zijn met de puppy's: spelen, opvoeden, socialiseren etc., maar dit zien de fokkers niet als kosten, maar het mag toch wel genoemd worden. Als dit mee berekend zou worden, zou een pup onbetaalbaar zijn.
De moederhond heeft haar verzorging ook nodig, een grotere hoeveelheid hoogwaardige voeding. Voeding voor de puppy’s als ze gaan eten vanaf de 3e/4e levensweek. Kosten voor het tweewekelijkse ontwormen van de moederhond en de puppy's. Het enten en het dierenpaspoort. Veel fokkers stellen ook met zorg een puppypakket samen met voer voor de eerste dagen, speeltjes, een dekentje met nestgeur, etcetera.
Als de pups hij de nieuwe baasje zijn is het nog niet gedaan voor de fokker. De stambomen zijn bij geboorte aangevraagd en dienen vooruitbetaald te worden. En als deze door de fokker ontvangen zijn, moeten ze bij de eigenaren bezorgd worden. Ook komt net nogal eens voor dat de pupkopers vragen hebben, waarmee ze bij de fokker weer terecht kunnen.
Verantwoord fokken is dus een serieuze en tijdrovende zaak. Als serieuze stamboomfokkers die begaan zijn met hun honden, pups en het ras als hun tijd zouden doorberekenen die ze daadwerkelijk in het nest steken (denk hierbij ook aan nazorg), dan zou een rashond pas echt onbetaalbaar worden.
Dus misschien betaalt u voor een zorgvuldig gefokte rashond bij aanschaf iets meer dan een hondje dat op advertentiesites wordt aangeboden, het is een investering voor de toekomst. U kunt een goedkoop hondje op een advertentiewebsite kopen, maar als daar allerlei medische kosten overheen komen, omdat uw pup niet voldoende ontwormd is of zelfs een erfelijke afwijking blijkt te hebben, dan bent u al gauw een klein fortuin kwijt, waar u met gemak een pup met een stamboom had kunnen kopen en in sommige gevallen meerdere. De fokkers op de advertentiewebsites zullen u geen garantieregeling bieden, want daar geldt ‘garantie’ tot aan de deur.
lk hanteer de volgende pupprijzen**. Deze zullen niet tot nauwelijks afwijken van de gemiddelde prijzen binnen het ras:
Dwerg ruwhaar:
€2250
**Prijzen zijn onder voorbehoud en exclusief export pedigree voor honden die buiten Nederland verkocht worden.
Pup Informatie
De puppy’s worden bij mij in de huiskamer geboren en grootgebracht. Op deze manier hoop ik een goed gesocialiseerde pup aan de toekomstige baasjes af te leveren. De socialisatie staat bij mij hoog in het vaandel en wordt hierbij ook gebruik gemaakt van een zogenaamde socialisatielijst. Hier wordt bijgehouden waarmee de pup inmiddels is gesocialiseerd. Hierbij valt te denken aan contact met baby’s, kinderen, grote(re) honden, harde geluiden, etc. Om een evenwichtig karakter te bevorderen is niet alleen de socialisatie van belang, maar ook de toekomstige woonsituatie. Dit houdt in dat ik toekomstige pup kopers (indien gewenst) zoveel mogelijk help bij de voorbereiding op de komst van hun nieuwe huisgenoot. De garantie reikt niet alleen tot de drempel, maar ik ben er ook voor hen gedurende het verdere leven van de pup.
De pups mogen, volgens de regels van de Nederlandse Teckelclub, op de leeftijd van negen weken mee met hun nieuwe eigenaren. Ze zijn dan vier maal ontwormd en hebben hun eerste enting gehad. U krijgt een informatiemap mee met daarin de stambomen, oogonderzoeken en showuitslagen van de ouders, de stamboom van de pup, een Europees paspoort, de socialisatielijst, het koopcontract en een betrouwbaar adres van een trimsalon in de buurt van uw woonplaats. Daarnaast krijgt u een puppypakket en een informatiegids.
Wilt u in aanmerking komen voor een Smoochy Poochy puppy? Stuur mij dan een e-mail of neem telefonisch contact met mij op. Wilt u een puppy reserveren? Dit kan, maar ik wil eerst graag kennis met u maken voor ik dit doe.
Meer weten over onze pups?
Het beste kan via Whatsapp of via e-mail contact opgenomen worden.