Skip to content
Wat kost een puppy?

Vaak ontvang ik e-mails met de vraag: Wat kost een puppy?

Nu snap ik best dat men wil weten waar ze aan beginnen alvorens ze een definitief besluit nemen, maar voor fokkers is het vaak heel frustrerend om al die e-mails uitgebreid te beantwoorden en vervolgens nooit een reactie terug te krijgen. Dit is dan ook vaak de reden dat de meesten dit soort e-mails überhaupt niet meer beantwoorden. Ook wordt er door de meeste fokkers erg geheimzinnig over de prijs gedaan. Ergens wel begrijpelijk, want de prijs zou niet het belangrijkste moeten zijn als u kiest voor een gezinslid voor het leven.

Om niet al deze standaard e-mails meer te hoeven beantwoorden, heb ik besloten om dit gewoon open en bloot op mijn website te vermelden. Zo weet iedereen waar hij/zij aan toe is en kan ik mijn spaarzame tijd weer aan leukere dingen besteden, bijvoorbeeld aan mijn hondjes.

Maar neemt u eerst de moeite om het volgende aandachtig te lezen. Bent u alleen geïnteresseerd in de prijs en is dit wel doorslaggevend voor uw keuze, dan verwijs ik u door naar de diverse advertentie websites waar allerhande (stamboomloze) hondjes worden aangeboden.

Waarom is een rashond zo duur?

Aanschaf moederhond

  • Jaarlijkse entingen en voeding
  • Lidmaatschap Nederlandse Teckelclub
  • Tentoonstellingen voor het behalen van kwalificaties (vereist voor Clubfokkers). Inschrijving kost al gauw €50,- en daarbij reis- en parkeerkosten.
  • Jaarlijkse verplichte oogonderzoeken door een gespecialiseerd dierenarts nodig voor PRA/CATARACT/DISTICHIASIS® (vereist voor Clubfokkers).

Voldoen de ouderhonden aan de bovenstaande kwalificaties en hebben ze de leeftijd om er een nestje mee te fokken, dan komen we aan de volgende stap. Het uitzoeken van een geschikte partner voor de moederhond:

  • Het dekgeld, uiteraard hebben we het hier niet over enkele tientjes.
  • Vaak wordt er op twee afzonderlijke dagen gedekt dus moet er meerdere keren op en neer gereden worden. De meeste fokkers kiezen voor een geschikte partner en deze woont doorgaans niet om de hoek. Miet zelden wordt er zelfs naar het buitenland uitgeweken.
  • Om het juiste tijdstip van de dekking te bepalen worden er ook progesterontesten gedaan om zeker te zijn van een geslaagde dekking. Er zijn een aantal progesterontesten nodig voor het bepalen van het juiste dektijdstip, deze kosten per test ongeveer 40 tot 50 euro per keer.

Tijdens de dracht zijn er de kosten voor het maken van een echo en meer en hoogwaardige voeding voor de aanstaande moeder en eventuele supplementen. Dan komen we aan bij de bevalling. Een groot aantal materiële zaken is nodig voor de pups geboren worden. We denken hierbij aan een werpkist, puppyren, warmtelamp, wasmachine, vetbedjes, onderleggers, ontsmettingmiddelen, medische artikelen voor bij de bevalling, handdoeken, weegschaal, etc. etc. Veel van deze artikelen kunnen niet hergebruikt worden na de geboorte van het nest. Als alles goed gaat worden de pups gezond geboren. Zijn er problemen dan is er bezoek van de dierenarts noodzakelijk. Dit kan natuurlijk voorkomen 's avonds, 's nachts en in het weekend. Keizersneden komen natuurlijk ook voor, met hoge kosten van dien. En dan is er nog de nacontrole door de dierenarts als de puppy's pas geboren zijn.

 

 

Meer weten over onze pups?

Het beste kan via Whatsapp of via e-mail contact opgenomen worden.